Dijetoterapije

Dijetoterapija kod povećanog lučenja hlorovodonične kiseline i drugih digestivnih sokova i kod oštećenja sluzokože digestivnog trakta. Osnovna karakteristika povećanog lučenja HCl u želucu je začarani krug (circulus vitiosus) koji se može prekinuti ili usporiti. Akutni uzrok se može prekinuti npr. Izlečenje Helicobacer pylori a hronični se može usporiti tj.uspostaviti. Hronični gastritis zahteva promenu načina ishrane tako da postaje stil života-dugoročni režim. Eliminacija provocirajućih namirnica, kontinuitet u konzumiranju obeda (manje količine, 3h razmak između obeda).

Obavezna je identifikacija namirnica koje dovode do tegoba. Hrana bogata pektinima koji su rastvorljiva biljna vlakna i prave gel koji “zarobi”protone iz hlorovodonične kiseline pa se smanjuje njihov uticaj na sluzokožu digestivnog trakta,manje je oštećenje, manje je i lučenje HCL. Najbolja je pirinčana voda. Taninski čajevi delotvorni su jer oblažu oštećenje na sluzokoži želuca (ulkuse, erozije, mikrooštećenja kod zapaljenja sluzokože), sprečavajući dejstvo HCl na njih.

Sok od kupusa je delotvoran ali se mora popiti 20 min. najduže od pravljenja da bi se iskoristio vit. U (antiulkusni vit.), koji je i dobio ime po ulkusu, u čijem lečenju je pomogao. Termički neobrađene masti kao što su hladno ceđena ulja – mehanizam dejstva leži u tome da masti usporavaju kontrakcije želuca koje su odgovorne za bol.

ISHRANA KARDIOLOŠKIH PACIJENATA

bolesti srca koliko god bile raznolike, stavljaju nas pred isti problem- rasteretiti srce i olakšati mu rad. To je svrha dijete. Rad insuficijentisanog srca ima odraz naročito na organe za varenje. Srce koje više ne može da zadovolji potrebe organizma u krvi je dekompenzovano.

Dijeta bez soli –osobina kuhinjske soli je da zadržava vodu. Zadržavanje vode opterećuje krvotok i otežava metabolizam. Prvi cilj dijete je izlučivanje što više vode, ako telu oduzmemo so eliminisali smo materiju koja najviše zadržava vodu. Ne soljenjem hrane se ipak dnevno unosi 0,5 – 1,5g soli-sastojak u samim namirnicama. Unos ispod 1g soli nam omogućava degustaciju od 1-1,5l tečnosti. Ovaj sistem se odnosi i na dijetu za hipertenziju, uvrstiti namirnice bogate K.

Obzirom da je neslano vrlo neprijatnog ukusa, preporučuje se dodavanje blagih začina i mirođija koji svojim mirisom i ukusom mogu znatno da doprinesu popravci apetita.

ISHRANA NEFROLOŠKIH PACIJENATA

obavezna je dijetoterapija. Karakteristike dijete su smanjene belančevine do 30-40g dnevno.

GIHT-oboljenje koje nastaje usled nakupljanja mokraćne kiseline u hrskavicama i pravi deformitete zglobova. Mokraćna kiselina se izlučuje urinom, kada nastaje suviše mokraćne kiseline i ona iz nekog razloga ne može da se izluči njena vrednost u krvi se povećava. Mokraćna kiselina nastaje iz purina, azotnih baza koje grade DNK. Što je duža DNK, znači da ima više azotnih baza,a to takođe znači da nose informacije za mnogo proteina.

Namirnica koja nosi mnogo purina je ćelijska struktura i sadrži dosta proteina. To je najlakši orijentir, dakle isključiti iz ishrane-meso, leguminoze, mesne prerađevine, kvasac, pečurke. Sir nema purina jer je nećelijska struktura, nije tkivo. Ima proteina ali nema DNK u siru, bar ne u značajnoj količini. Jaja su dozvoljena jer ona imaju vrlo malo ćelija, sve ostale namirnice su nećelijska masa.