Vitamini i minerali

VITAMINI

Vitamini su supstance koje se u malim količinama nalaze u hrani, sam organizam nije u stanju da ih sintetiše-proizvodi, prirodni su katalizatori mnogih važnih enzima koji pospešuju vitalne procese neophodne za normalan metabolizam ćelija, tkiva i organa. Usled pogrešne pripreme namirnica, gube se vitamini.

Vitamini rastvorljivi u mastima LIPOSOLUBILNI – A; E; D; K

Vitamini rastvorljivi u vodi-HIDROSOLUBILNI – C i B kompleks

 

 • Kompleks ACE-su antioksidansi koji uništavaju u organizmu slobodne radikale – agresivne molekule
 • Vit. A – Retinol – odgovoran je za zdravu kožu, važan je za pravilan rast, pomaže dobar vid, povećava imunitet i jača srce. Preporučena dnevna količina 0,8mg. Nalazi se u ribljem ulju, džigerici, jajima, punomasnom ml.proizvodima. Beta karoten je provitamin vit. A iz njega se u organizmu stvara vit A. Beta karoten poseduje šargarepa, bundeva, kajsija, breskva.
 • Vit. E – zaslužan je za zdravu i lepu kožu, vitalnost, učestvuje u regeneraciji ćelija i sistemu krvnih sudova i kapilara, kao i u pravilnom sazrevanju spermatozoida. PDK-10mg, pušači 100-200mg. Nalazi se u pšeničnim klicama, orasima, jajima, lešnicima, bademima, u hladno ceđenim uljima, spanaću.
 • Vit. D – Kalciferol-utiče na pravilan razvoj, formiranje i jačanje kostiju i zuba. Neizostavan je za razmenu Kalcijuma i Fosfora.PDK-5mg U deficitu dolazi do rahitisa, osteoporoze i osteomalacije. Sintetiše se sunčevim zracima, ima ga i u ribljem ulju, mleku, žumancetu.
 • Vit. K – Filohinon-pomaže u pravilnom zarastanju rana ili povreda.Utiče na optimalnu sposobnost zgrušavanja krvi.Antihemoragični vit. Sadrži ga brokoli, spanać, keleraba, zel.salata, iznutrice.
 • Vit. C – Askorbinska kis.-Zaštitni vit.povećava imunitet, pospešuje detoksikaciju organizma, pomaže apsorbovanje gvožđa, utiče na pravilno zarastanje rana. PDK-60-250mg.Ima ga u šipku, agrumima. U deficitu javlja se Skorbut-opšta slabost, sporije zarastanje rana, krvarenja, koža postaje grublja.
 • Vit B1 – Tiamin,Aneurin-vitamin za nerve,osigurava dobru sposobnost koncentracije, mentalnu snalažljivost,vezan za razmenu ugljenih hidrata. PDK-1,4mg.Ima ga u kvascu, mleku, žitaricama, voću i povrću. Deficit-Beri beri bolest- Ja ne mogu, malaksalost, bol u ekstremitetima.
 • Vit B2 – Riboflavin – vitamin koji učestvuje u razmani uglj.hidrata i proteina, podržava dejstvo vit. A. 1,6mg je PDK,a jetra, bubrezi, riba, mleko, džigerica, pivski kvasac u sebi imaju vit.B2.
 • Vit. B3 – Niacin-pomaže u funkcionisanju i besprekornom radu nervnog sistema i mozga.PDK-18mg
 • Vit. B5 -pantotenska kiselina. Unapređuje rast kose, deluje na raspoloženje jer kontroliše proizvodnju adrenalina u organizmu. PDK-6mg.
 • Vit B6 – neophodan je za izgradnju i regulaciju mišićne mase, vezan je za pravilan rad nervnog sistema, ublažava tagobe izazvane PMS fazom i depresiju.PDK-2mg .Poseduju ga banana, puna zrna žita, piletina, leguminoze, kukuruz, krompir, suve šljive, suvo grožđe.
 • Vit. B8 – Biotin – utiče na zdrav, lep i sjajan izgled kože, kose i noktiju.Pomaže kod razgradnje uglj.hidrata i masnoća.
 • Vit B9 – Folna kis. – reguliše krvnu sliku i utiče na stvaranje novih ćelija,važna za probavni i nervni sistem.Bitna u trudnoći pri formiranju narvnog stabla bebe.PDK-200-400mg.Izvor-spanać, blitva, orasi, kvasac, svinjska, goveđa, juneća i pileća jetra.
 • Vit. B12 – Kobalamin – osigurava stalno obnavljanje krvi.PDK-1mg.Izvor-jetra, govedina, svinjetina, bubrezi, riba, jaja.

MINERALI

Minerali su neophodni za apsorpciju vitamina, kao i za aktiviranje i kočenje enzima, Imaju ulogu gradivnih materija i regulatornih supstanci.

 

 • Kalcijum – Ca – mineral odgovoran za nervnu provodljivost, zdrave kosti i zube, srce i krvotok, dobar je za imuni sistem. Prirodni izvor ovog minerala nalazi se u mleku, ml.proizvodima, soji, kikirikiju, zelenom povrću, ribi, semenkama suncokreta, orasima, belom luku.PDK-800mg
 • Jod – I – zadužen za pravilnu funkciju štitne žlezde. Pomaže u pravilnom rasta kose, noktiju, utiče na zdravlje kože i zuba. Izvor-riba, plodovi mora, crni luk, jaja, alge, žitarice, morska so. PDK-20mg
 • Gvožđe – Fe – odgovoran je za stvaranje eritrocita, sprečavanje anemije, podpomaže rast a sprečava zamor.Stimuliše apetit, pogodan je u trudnoći. Preterana upotreba kafe ili čaja smanjuje Fe u organizmu. Izvor-namirnice bogate antocijanima- kupina, malina, višnja, lisnato povrće,spanać, žitarice, crveno meso,džigerica-svinjska i pileća, žumance, jezgrasti plodovi. PDK – 14mg.
 • Magnezijum – Mg – utiče na funkciju nerava i mozga, deluje na rad srca, digestivni sistem i sprečava taloženje Ca u organizmu i time stvaranje kamenaca u bubrezima i jetri. Blagotvoran je u situacijama stresa i PMS-a.Prirodni izvori-meso, lisnato povrće, smokva, limun, grejp, kukuruz, grašak, bademi, jabuke, med, kakao.PDK-400mg
 • Cink – Zn – utiče na metaboličke procese i sintezu proteina,pomaže u ozdravljenju prostate i rasta noktiju,dobar je i u lečenju neplodnosti.Izvori-svinjetina, govedina, pivski kvasac, pšenične klice, jaja, semenke od bundeve.PDK-15mg
 • Kalijum – K – snižava krvni pritisak i pomaže kod izbacivanja otpadnih mat.iz organizma,ima ulugu u kontrakciji mišića i funkcionisanju centralnog nervnog sistema.Prirodni izvori su-paradajz, seme suncokreta, krompir, narandže, banane, kikiriki, badem, pistaći, lešnik, suvo grožđe, musli, integralne pahuljice. Iako zvanični standardi nisu ustanovljeni, preporučuje se unos oko 2000-6000mg dnevno.
 • Hlor – Cl – potpomaže varenje, održava elastičnost kože,uništava crevne bakterije, potpomaže funkciju jetre.Izvor-alge, masline, jogurt, jabuke. Preporučuje se dnevni unos-15mg.
 • Fosfor – P – uvek je vezan za Ca i Mg, pomaže u svim fiziološkim, hemijskim reakcijama, važan je za pravilnu građu kostiju I zuba, stezanje srčanog mišića i pravilno funkcionisanje bubrega. Izvor-meso, riba, jaja, integ.žitarice. PDK-800mg.
 • Selen – Se – jak antioksidans u kombinaciji sa vit.E deluje sinergistički. Doprinosi pravilnom funkcionisanju štitne žlezde i snažnom imunom sistemu, pomaže pri depresiji . Izvor-pivski kvasac, klice pšenica, neprerađen pirinač, semenke dinje, ovas, džigerica, morski plodovi, beli luk, semenke suncokreta. PDK-55mg